Šola

 
Knjižnica:

Uporabne povezave

MEDICINA, ZDRAVSTVENA NEGA

Medicinska enciklopedija:

 • ADAM Health illustrated encyclopedia: služi za iskanje zdravstvenih informacij. Obsega približno 4000 člankov o različnih boleznih, preiskavah, simptomih, poškodbah, kirurških operacijah itn. Besedilo dopolnjuje veliko število medicinskih fotografij in ilustracij.

Medicinske bibliografije:

 • Biomedicina Slovenica: služi za iskanje strokovne in znanstvene literature s področij biomedicine.
  Obsega bibliografske podatke o objavah s področja biomedicine v Sloveniji in objave slovenskih avtorjev. Vključuje podatke o knjigah, poglavjih iz knjig, člankih iz slovenskih znanstvenih in strokovnih časopisov, prispevkih iz zbornikov raznih posvetovanj, disertacijah in magistrskih delih, raziskovalnih poročilih itn. od leta 1986. Na Inštitutu za biomedicinsko informatiko je dostopen tudi starejši segment za obdobje 1976 - 1985. Večino podatkov najdete tudi v vzajemnem katalogu slovenskih knjižnic COBIB.SI.
 • PubMed: služi za iskanje strokovne in znanstvene literature s področij biomedicine, stomatologije, zdravstvene nege, veterine in zdravstvenega varstva.
  Obsega bibliografske podatke z abstrakti o člankih iz približno 4800 časopisov od leta 1966.

Medicinski viri na internetu:

 • Health on the net foundation:služi za iskanje medicinskih virov na internetu. Poudarek je na izbranih in ovrednotenih virih.
  Iskanje lahko omejite na spletna mesta, ki ustrezajo merilom kredibilnosti po HONcode, iščete po spletnih mestih z medicinsko oziroma zdravstveno vsebino (MedHunt), po strokovnih terminih MeSH (HONselect), novicah, napovedih konferenc, slikah itn.

Besedila člankov:

 • HighWire press: služi za iskanje ter branje znanstvenih in strokovnih člankov s področij medicine, biologije in veterine.
  Obsega bibliografske podatke z abstrakti in besedila člankov 270 znanstvenih časopisov. Pri večini naslovov so članki dostopni šele po določenem obdobju embarga (6-36 mesecev).

Farmakologija (zdravila):

 • Baza podatkov o zdravilih: služi za iskanje podatkov o zdravilih in medicinskih pripomočkih. Vključuje zdravila registrirana v Republiki Sloveniji.
  Podatki o zdravilu obsegajo ime zdravila, učinkovino, ATC klasifikacijo, farmacevtsko obliko, izdelovalca, režim izdajanja, ceno, navodilo za uporabo itn. Za dostop se je potrebno brezplačno registrirati.
 • Register zdravil republike Slovenije: iskanje podatkov o zdravilih, ki smejo biti v prometu v Sloveniji. Podatki o zdravilu obsegajo ime zdravila, učinkovino, ATC klasifikacijo, farmacevtsko obliko, izdelovalca, režim izdajanja, ceno itn.

ZEMLJEVIDI

Slovenija

 • Interaktivni naravovarstveni atlas: služi za iskanje in pregledovanje interaktivnih zemljevidov, ortofoto posnetkov ter drugih prostorskih informacij o Sloveniji. Obsega topografske karte meril 1:500 000, 1:250 000, 1:50 000, 1:25 000 in 1:5 000, digitalni model terena, območja občin, naselij in upravnih enot, zavarovana območja, naravne vrednote, ekološko pomembna območja, hidrografske in hidrološke karte, rezultate različnih monitoringov itn.
  Za dostop se je potrebno brezplačno registrirati.
 • Kje.sm:služi za iskanje in prikaz geografske lokacije v Sloveniji na podrobnem interaktivnem zemljevidu. Omogoča tudi prikaz poti ter razdalje med dvema lokacijama.

Svet

 • MapQuest: služi za iskanje in pregledovanje interaktivnih zemljevidov s celega sveta ter izdelavo potovalnih načrtov za nekatere evropske države (Avstrija, Belgija Danska, Francija, Nemčija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija) in za Severno Ameriko.
 • Map24: služi za iskanje in pregledovanje interaktivnih zemljevidov Evrope, Severne Amerike, Bližnjega vzhoda, Brazilije in Avstralije ter izdelavo potovalnih načrtov.
 • ViaMichelin: služi za iskanje in pregledovanje interaktivnih avtokart Evrope in Severne Amerike ter izdelavo potovalnih načrtov.

ISKALNIKI V SLOVENIJI

TUJI ISKALNIKI

STRANI ZA DIJAKE

 
 

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.