Šola

  • Šola
  • Knjižnica
  • LITERARNI ZAKLJUČEK S PESNIKOM ANDREJEM ROZMANOM – ROZO
 
1. 6. 2012

LITERARNI ZAKLJUČEK S PESNIKOM ANDREJEM ROZMANOM – ROZO

»Nikomur nič ne jemljemo, pa smo vse bolj bogati, zato ker so na svetu knjige in ker znamo brati.«  (Andrej Rozman – Roza)

Literarni zaključek smo letos prav posrečeno povezali z Nacionalnim projektom rastem s knjigo SŠ 2011, saj je bil naš letošnji gost Andrej Rozman-Roza, čigar knjigo so dijaki prvih letnikov prejeli oktobra ob obisku OKC. Prireditev je potekala v telovadnici, 10. maja.

Ravnateljica je v uvodnem pozdravu spregovorila o pomenu branja ter spomnila dijake, da lahko številne probleme rešujejo prav s knjigami, kjer se skrivajo odgovori na vsemogoče dileme, s katerimi se srečujejo mladi.

Moderator prireditve mag. Zoran Pevec nam je uspel Rozo prikazati  v čisto drugačni luči, kot smo ga navajeni. Na vsa vprašanja je pesnik, pisatelj, prevajalec, dramatik, igralec in režiser odgovarjal izredno resno, poglobljeno in hkrati zamišljeno. Na začetku je deloval, kot da mu je malo nerodno. Ali pa je bila to le igra? V trenutku, ko je vstal, da bi odigral kakšno svojo pesem, pa se je iz umirjenega sogovornika prelevil v energičnega igralca, ki z enim samim gibom spravi v smeh celo telovadnico dijakov in profesorjev. Smejali smo se Krokodilču in Mleku, pazljivo prisluhnili Urški ter se krohotali tihi uprizoritvi Triglavskega jezera in satiričnim Prohibicijskim napitnicam.

Prireditev smo obogatili tudi z glasbo; dve točki sta nastali pod mentorstvom profesorja Nina Šloserja; v duetu sta zapela Matic Oset in Urška Oprčkal ter  Glog s profesorjem Ninom Šloserjem in Gašperjem Letonje ter Almirjem Softićem iz 1. A na kitarah.. Prav posebno točko pa je na povabilo profesorice Alenke Košec –Klarič pripravil Jan Čater iz 2. E.  Na harmoniki je zaigral in zapel Rozmanovo Človeško ribico, ki so jo uglasbile Čompe.  

Na koncu je Roza podelil pohvale članom Bralnega kluba, ki jih je bilo letos 24. Tisti, ki so nas s poglobljenim razmišljanjem  o prebranih knjigah še posebej navdušili, pa so prejeli tudi knjižne nagrade. To so : Anja Dimec iz 1. A, Eva Mestrič iz 1. E, Sara Arzenšek iz 1. HB, Tim Čurči iz 1. GB,  Janja Lokovšek in Matic Oset iz 2. B, Špela Centrih, Kaja Esih, Anamarija Tojnko, Anamarija Vidmar, vse iz 2. C, Anja Bizjak in Irma Vejizovič iz 3. B, Manuela Petek iz 3. E, Daša Mikša Pušnik iz 3. KT,  Alja Jekoš in Sebastian Bec iz 4. B.

Zahvaljujemo se Mladinski knjigi in njihovi zastopnici Marinki Gomzej, ki je omogočila nastop Andreja Rozmana –Roze ter nam podarila knjige za obdaritev bralcev.

Miha Boh, 2.c : »Bilo je super! Kdo pa pride drugo leto?«

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.