Šola

 
12. 4. 2011

Literarni zaključek z Janjo Vidmar

»BRANJE JE EDINO POTOVANJE, S KATEREGA SE ZAGOTOVO VRNEŠ ŽIV, ZDRAV IN BOGAT,«

je nekje zapisala Janja Vidmar, letošnja osrednja gostja na sklepni prireditvi bralne sezone na Srednji zdravstveni šoli Celje.

V torek, 12. aprila, je pisateljica, kljub virozi,  s svojo neverjetno mladostno energijo napolnila telovadnico, kjer so se zbrali dijaki prvih letnikov, člani Bralnega kluba SZŠ Celje in drugi ljubitelji branja.

Dijake je navdušil nekonvencionalen nastop, kjer smo spoznali vso nagajivost, neukrotljivost in zgovornost priznane pisateljice. Moderator mag. Zoran Pevec  je iskrivi gostji le s težavo uspel prevzeti besedo, da ji je zastavil nekaj vprašanj.

Vidmarjeva je poudarila, da moramo knjige predvsem brati in nam priznala, da se o svojih delih težko pogovarja ter jih analizira. Izpostavila je tudi pomen branja knjig pri oblikovanju kritičnega razmišljanja v mladosti.

V pristni mariborščini nam je prebrala le en odlomek iz knjige Pink in nas ob tem do solz nasmejala. Dijaki so uživali v poslušanju mladostnih anekdot, manj zavzeto pa so prisluhnili kritiki, da se morajo bolj aktivno vključevati v življenje okoli sebe. »Mladost hitro mine, potem pa je človek dolgo časa star, živeti pa še vedno mora.  Ne smete dopustiti, da bodo o vaši prihodnosti odločali samo drugi!« je pozvala dijake Vidmarjeva.

     Ravnateljica Katja Pogelšek Žilavec je v uvodnem govoru povedala, da si na Srednji zdravstveni šoli Celje prizadevamo, da bi naši dijaki uspeli razviti visoko bralno kulturo ter da bi (p)ostali bralci za vse življenje. K branju jih vzpodbujamo na različne načine, vsako leto aprila pa organiziramo srečanje z literarnim ustvarjalcem, kjer podelimo bralna priznanja.  Letos se je našemu vabilu odzvala tudi podpredsednica Društva Bralna značka Slovenija mag. Tilka Jamnik. Dijake je prijazno nagovorila in jih opomnila na pomen branja knjig.  Pohvalila je celotno organizacijo in izvedbo bralnega kluba skozi vse šol. leto, saj je le-ta tako vzorčna, da bi jo veljalo predstaviti širšemu slovenskemu prostoru. Za nagrade bralcem nam je Bralna značka podarila 70 knjig, ki so jih bili naši mladi bralci zelo veseli.

Suzana Kastelic,
mentorica Bralnega kluba na SZŠ Celje

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.