Šola

 
31. 1. 2011

Julie Anne Peters: LUNA

To je provokativen roman o najstnici, ki je ujeta v deško telo. Luna se je rodila kot fant in vsi, razen sestre Regan, jo sprejemajo in poznajo kot Liama. Bratova skrivnost je za Regan veliko breme, saj se mora vsak dan boriti z lastnimi problemi. V šoli se je profesor kemije zarotil proti njej in ravnokar je spoznala prečudovitega fanta, ki jo ima resnično rad. Ona pa razmišlja samo o bratu, ki jo ponoči zbuja, ko se preoblači v dekle in liči.

Skozi njeno pripoved začutimo, da svojega brata, oziroma sestro, iskreno ljubi, jo razume, podpira, trpi z njo in da jo je neprestano strah, da ne bi naredila samomora. Po drugi strani pa je na njo jezna, saj se ji zdi, da nima svojega življenja.

Najhuje je, da si mora zaradi Lune izmišljati izgovore in lagati svoji najboljši prijateljici, ki je na skrivaj v njo zaljubljena.

V knjigi spoznamo tudi, kakšen je odnos ljudi, njihovo sovraštvo do drugačnih, še huje, da tudi znotraj družine vlada isto ozračje.

Pisateljica je problematiko strokovno preučevala, se pogovarjala s transseksualci na terapijah, spoznala je njihove strahove in odnos družbe do njih. Vsa svoja spoznanja je strnila v prepričljiv roman o trdi poti, ki jo mora prehoditi človek, ki se je rodil v napačnem telesu.

 

Ključne besede : transseksualnost, drugačnost, mladostniki, fantje, predsodki, diskriminacija, stiska bližnjega, sestre, spolnost

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.