Šola

 
31. 1. 2011

Melvin Burgess: NICHOLAS DANE

Nicholas Dane je navihan najstnik. Živi z mamo, šole nima preveč rad, raje se druži s prijatelji. O življenju ne razmišlja preveč resno, dokler se ne zgodi tragedija in ostane popolnoma sam. Socialna služba ga  pošlje v strog deški dom, kjer pazniki pretepajo in zlorabljajo gojence. Vendar se Nick ne zlomi. Odločen je, da bo iz doma pobegnil in se maščeval.

V drugem poskusu mu to tudi uspe. V zunanjem svetu se preživlja s krajami, dokler se mu nekega dne ne nasmehne sreča.

Dogajanje je postavljeno v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so v Veliki Britaniji še obstajali deški domovi. Nasilja naj bi bilo v današnjem času manj, vendar moč, ki jo imajo pazniki nad gojenci, odnosi med gojenci, neučinkovitost socialnih služb, stiske ob spoznanju, da si na svetu sam, so večno aktualne teme.

Zgodba Nicholasa Dana je žalostna in kruta, vendar prinaša pomembno sporočilo, da se je v življenju treba boriti in nikoli obupati.

Vsebinske oznake: prevzgojni domovi, nasilje, spolne zlorabe, smrt matere, sirote, kriminal

Odlomek :

    »Nick ni izgubil samo matere. Izgubil je celo svoje življenje. Glasbo, knjige, videe, celo svoja oblačila, razen tistih, v katerih je prišel, vse je ostalo za njim, kot sanje, ki zjutraj izpuhtijo. Njegovi prijatelje, ljudje, zaradi katerih je bilo vredno živeti. Simon in Jeremy in Amanada, pa tisti, ki jih je poznal iz šole.

Vsi so šli.

    In izgubil ni samo svoje preteklosti, ampak z njo tudi prihodnost. Njegovo od njegovih upanj in stremljenj ni prišlo z njim, ko bi to le vedel. Njegove sanje se zdaj ne bodo uresničile. Govorilo se je o univerzi, toda šola, v katero naj bi Nick stopil naslednje jutro, ni dala nikogar, k bi bil primeren za kaj takšnega. Ko je samo dva dni nazaj v Murielinih očeh ugasnila svetloba, je umrla tudi svetloba, ki je svetila na Nicka. Vrglo ga je v svet revščine in strahu, o katerem ni imel nobene predstave.

   Njegovo življenje se je zares začelo naslednje jutro.« (str. 81)

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.