Aktivnosti na šoli

 

V soboto, 7. maja 2011, ob 11. uri je Srednja zdravstvena šola Celje z ZAKLJUČNO PRIREDITVIJO sklenila dogajanje projektnega eko tedna “NA NARAVNI RAVNI, 2011”, ki je potekal med 3. in 7 majem inkaterega rdeča nit je širjenje vedenja o človekovem vplivu na okolje ter seznanjanje z alternativnimi pristopi k boljšemu življenju v sožitju z naravo.

Osnovni namen projekta je bil vključitev vseh dijakov v različne aktivnosti na temo ekologije in jim ponuditi konkretno izkušnjo ter možnost spoznati različne načine vzpostavljanja naravnega ravnovesja na Zemlji.

Kot prva šola na Celjskem je v sklopu zaključne prireditve s simbolično zasaditvijo drevesa ginko biloba otvorila nastajajoči šolski ekovrt, ki nastaja v okviru Mreže ekovrtov Slovenije pod okriljem Inštituta za trajnostni razvoj, katerega posebnost sta zeliščna spiralna greda in visoka greda narejeni po načelih permakulture. Gostje so si na šolski ekotržnici lahko ogledali dela in izdelke, ki so nastala na ekoloških delavnicah v sklopu eko tedna, analizo dijaških anket na temo ekologije, prav tako pa so lahko uživali v degustiranju ponudbe ekoloških kmetij iz okolice Celja (Mesojednik, Razboršek, Šolar in Zakošek).
V sklopu zaključne prireditve je bila na ogled fotografska razstava FotKA smetKA, v kateri so sodelovali dijaki in profesorji, ki so skozi objektiv predstavili svoje poglede na ekološko tematiko. Izdelki, ki so nastajali, so se prodajali na  šolski ekotržnici.

Ekoteden je dijakom ponudil veliko število predavanj, praktičnih delavnic zdrave prehrane, reciklaže, vrtnarjenja ter naravne nege in uporabe ekološke kozmetike ter degustacij in ekskurzij.

Ob zaključku je šola gostila dva ugledna gosta, ki sta dijakom in profesorjem razširila obzorja s svojim znanjem. Mag. Petar Papuga, dr. med. in specialist za akupunkturo, je govoril o naravnih metodah za izboljšanje kakovosti življenja, Primož Krišelj, predsednik Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije, pa je predstavil življenje mlade družine na ekološki kmetiji po permakulturnih načelih.

Katja Pogelšek Žilavec, ravnateljica Srednje zdravstvene šole Celje
Nino Šloser, koordinator projekta “Na naravni ravni, 2011”

Več slik.

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.