Aktivnosti na šoli

 

Tudi v šolskem letu 2010/11 se je SZŠ Celje predstavila na Dnevu odprtih vrat. Predstavili so se vsi štirje izobraževalni programi in ostale aktivnosti, ki jih dijaki opravljajo v okviru IND.

V programu bolničar/negovalec so sodelovali dijaki 2. gb oddelka z razredničarko prof. Cvetko Pangerl ter prof. Ljudmilo Par, prof. Judito Bendelja, prof. Marijo Matko in prof. Zdenko Mencigar Kladnik. Predstavili smo pomoč starostnikom s posebnimi potrebami, slabovidnim oziroma slepim in gibalno oviranim osebam. Dijaki so obiskovalcem (učencem osnovnih šol, njihovim staršem in učiteljem) prikazali uporabo pripomočkov in ergonomski pristop pri premeščanju na ležeči in sedeči voziček ter premikanje nepomične osebe po postelji. Prikazali so tudi pomoč slepi osebi pri hranjenju. Delo v domovih za ostarele pa je s sliko in besedo razložila prof. Cvetka Pangerl.

Za osebe v tretjem življenjskem obdobju je značilno, da jih pogosto tare več težav hkrati, vsekakor pa je ena izmed najpogostejših osamljenost. Prav zaradi preprečevanje le-tega je pomembna skrb za družabništvo, ki jo lahko izvajamo v instituciji in na oskrbovančevem domu. Med druženjem se lahko udeleženci pogovarjajo ali pa izdelujejo ročne izdelke skupaj z negovalnim osebjem. V ta namen so dijaki pod vodstvom prof. Judite Bendelja in prof. Marije Matko izdelovali božično–novoletne voščilnice, ki jih bodo podarili oskrbovancem Doma ob Savinji Celje ob zaključku koledarskega leta.

Menim, da je bila predstavitev zelo zanimiva in poučna, saj so se obiskovalci, ki jih je bilo veliko, zelo radi ustavili, si ogledali in prisluhnili razlagam dijakov in profesoric. Prav tako so imeli veliko vprašanj, predvsem glede nadaljevanja študija in zaposlitve. Dijaki 2. gb oddelka so se zelo potrudili, tako s prikazovanjem, kakor tudi z obnašanjem med predstavitvijo dela.

Zdenka Mencigar Kladnik 

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.