Aktivnosti na šoli

14.06.2013

Projekt Vrt prihodnosti

V sklopu projekta Unesco smo se prijavili na mednarodni projekt trajnostnega razvoja DREVO = ŽIVLJENJE, ki ga vsako leto razpiše OŠ Frana Kranjca Polule. Letošnja tema je bila Vrt prihodnosti. V projekt smo vključili dijakinje 2. kt. Dejavnost smo vključili med interesne dejavnosti in jo zaključili v okviru eko – naravoslovnega dne, 26. aprila 2013.

Naredili smo načrt dela in ga razdelili na pet delovnih korakov:

  • Dijake smo seznanili s pomenom in postopki samooskrbe z zelišči. Pri vajah splošne kozmetologije, v programu kozmetični tehnik, dijaki uporabljajo zelišča pri določenih tehnoloških postopkih. Ugotovili smo, da se lahko z manjšimi količinami zelišč delno samooskrbujemo.
  • Organizirali smo predavanje o vzgoji, pridelavi in uporabi zelišč. Predaval nam je gospod Kalan iz zeliščne kmetije Kalan, Kalobje. Predstavniki Inštituta KON-CERT iz Maribora so dijakinjam predavali o naravni kozmetiki z bio sestavinami in o bio kozmetiki. Svoje znanje so dijakinje 2. kt posredovale ostalim dijakom v obliki predavanja z delavnico o uporabi zelišč v kozmetiki.
  • V odpadno embalažo (odpadne plastenke, tetrapak, plastične posode, cvetlične lončke) so dijaki posadili različna zelišča in zelenjavo, ki so jih kasneje presadili v šolski zeliščni vrt. Nekaj pridelkov smo za začetek dobili od prijaznih donatorjev: Vrtnarstva Valner, Kmetijske zadruge Celje. 
  • V okviru Eko – naravoslovnega dne so gredice očistili, dodali svežo zemljo in zasadili mlade rastline: žajbelj, drobnjak, plahtico, meto, sivko in druge. Ob spiralasti in pravokotni zeliščni gredi, ki sta bili pripravljeni pred dvema letoma po principu permakulture, smo uredili še manjšo okroglo gredo za rožmarin in ognjič. Dijakinje so izdelale označevalne tablice iz rdeče gline in nanje napisale imena pripadajočih rastlin. Material za izdelavo nam je donirala trgovina Mravljica. Ekološka kmetija Pšaker nam je v okviru projekta podarila jablano Topaz, ki smo jo navdušeno posadili na šolsko zelenico.
  • Vse dogajanje smo skupaj dokumentirali in ob zaključku projekta pripravili fotografski prikaz poteka ustvarjanja našega Vrta prihodnosti.

Na svetovni dan okolja so na OŠ Frana Kranjca Polule projekt zaključili s prireditvijo, izmenjavo, razstavo vrtnin, zelišč in druženjem. Vsako šolo so zastopali trije dijaki in en mentor. Na prireditev so morali prinesti primer lastne zasaditve v reciklirani embalaži. Organizatorji so dijake in mentorje nagradili z ogledom in predstavitvijo zeliščnega vrta Inštituta za hmeljarstvo Žalec.

Pomembno je, da so dijaki med projektom raziskovali, ustvarjali in se družili. 

Petra Boštjančič, mentorica

Zdenka Salobir, mentorica

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.