Aktivnosti na šoli

 
9. 6. 2011

Oskar po oskarjih - poročilo

27. 2. 2011 podelitev najprestižnejših filmskih nagrad – za nas, filmofile, sveti dan.

Letošnja bera nominiranih filmov je bila tudi v naših kinematografih nadpovprečna.  Tako smo se že zgodaj spomladi lahko posladkali s Kraljevim govorom (12 nominacij), Črnim labodom, Socialnim omrežjem (8 nominacij) in Pravim pogumom (10 nominacij).

Kraljev govor (The Kings Speach) je odlična drama, ki pokaže najbolj razvpito evropsko družino s čisto drugačnega, ranljivega, zornega kota. Colin Firth, Helen Bonham Carter in Robert Portal so svoje delo odlično opravili.

Končno nam je jasno, od kod prihajata logoped  in logopedija.

Črni labod (Black Swan) je strokovno zrežirana drama o disciplini, odrekanju in ambicijah, ki jih mora imeti vsaka dobra baletka. Zgodba je zavita v tančico dveh zgodb (resnično in namišljeno) ter prepletena z vrvjo shizofrenije. Ravno ta zapletenost pa film naredi napet, destruktiven, skrivnosten in večen, kot sta beli in črni labod v Labodjem jezeru.

Natalie Portman enkratna in nezamenljiva.

Socialno omrežje (The Social Network) je pravi računalniški triler. Harvard+ skupina računalniških genijev = Facebook

Po ogledu tega filma je marsikomu postalo jasno, kako najbolj priljubljena svetovna klepetalnica deluje oz. kakšni so njeni začetki.

Pravi pogum (True Grit) je klasična kavbojka (vestern) s podpisom bratov Coen. Zgodba je skuhana po znanem receptu: umor, maščevanje smrti, lov za morilci. Maščevalko je vrhunsko odigrala komaj 15-letna Hailee Steifeld, ki je za pomoč v lovu na morilce svojega očeta najela zapitega, arogantnega in sarkastičnega nekdanjega šerifa  v podobi odličnega Jeffa Bridgesa. Za napetost je poskrbel (dobro zamaskirani) Matt Damon, ki jima je v lovu po ameriški preriji priskočil na pomoč.

Odlično – le kdo pravi, da vestern ne živi več.

Hollywood – lanski NMS ste popravili z odlično. Le tako naprej.   

Maja Antonič, mentorica filmskega kluba

Priporoči prijatelju: 
 
 

Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.